Dincolo de semnificaţia de sărbătoare religioasă, ziua de Buna Vestire este şi una încărcată de credinţe populare.
Se crede mai crede şi astăzi că Buna Vestire este momentul din an când se "dezleagă limba păsărilor", aşa cum Alexiile au fost mai ales momentul când se crede că s-a produs trezirea la viaţă a gâzelor. Tocmai de aceea există în unele locuri obiceiul de a se presăra pe câmp boabe sau firimituri, în dar pentru zburătoare, cu speranţa că astfel vor fi îmbunate şi nu vor produce, în vară, pagubă prin culturile agricole. După ziua în care se crede că încep să glăsuiască păsările, oamenii se aşteaptă chiar ca, în primăverile calde, să înceapă să cânte cucul şi se pregătesc special în acest sens. Există o superstiţie în popor care spune că dacă te prinde primul cântat al cucului fără bani în buzunare ori fără mâncare în casă, aşa vei fi tot anul... Aşa că oamenii care cred în astfel de zicale îşi iau măsuri începând de la Buna Vestire.
Pentru că sărbătoarea religioasă creştină este dedicată momentului în care Fecioara Maria a primit vestea că va da naştere pruncului Iisus, şi în popor au loc la această sărbătoare mici ritualuri destinate sporirii fertilităţii şi chiar rodului agricol. De pildă, proprietarii de pomi "descântă" cu securea în mână în jurul celor mai leneşi la rod şi le promit că vor fi tăiaţi dacă nu se învrednicesc nici în acel an. Se spune că în acea zi arborii înţeleg mesajul şi efectul este surprinzător. Şi femeile care nu pot avea copii au obiceiul lor în această zi. Ele postesc negru, se roagă şi nu beau decât agheasmă, în speranţa că harul rodului se va abate şi peste trupul lor.
Tot în această zi, stuparii dau drumul albinelor prin potcoavă, ca să fie ferite de boli, iar femeile care cresc găini înseamnă ouăle făcute în ziua aceasta cu grijă, pentru ca nu cumva să le pună sub cloşcă, din credinţa că puii nu vor fi din cei sănătoşi şi vor aduce numai ghinioane la casă.
Ziua de Buna Vestire este şi un altfel de reper. Se spune că, dacă vremea e bună, aşa va fi şi de Paşti, iar dacă ursul îşi vede umbra, adică dacă e soare, se duce orice urmă a iernii. Totodată, se crede că, dacă în această zi eşti leneş sau certăreţ, aşa vei fi tot anul, iar dacă te trezeşti dimineaţă şi poţi culege un fir de iarbă, vei ajunge bogat.
(articol preluat de aici)