24 iun. 2008

canicula şi noi

Profesorul de yoga Mario Sorin Vasilescu ne recomanda sase pasi simpli pentru a ne racori

Caldura nu este un dusman, ea nu face rau cu intentie, spune profesorul de yoga Mario Sorin Vasilescu. Atitudinea pozitiva, prin procesele declansate in organism, de la secretia de endorfine cerebrale si pana la activarea imunitatii si a mecanismelor de autoreglare, inclusiv termica, ne poate ajuta sa facem fata oricarei situatii dificile in viata.

Pare straniu, dar in primul rand sa iubim caldura sau macar sa nu ne gandim la ea ca la un dusman!
Atitudinea pozitiva, prin procesele declansate in organism, de la secretia de endorfine cerebrale si pana la activarea imunitatii si a mecanismelor de autoreglare, inclusiv termica, joaca un rol imens in modul in care facem fata oricarei situatii dificile din viata.Cum ar fi si canicula, nu?
Caldura, o realitate trimisa de Dumnezeu
Caldura nu e un dusman, nu face rau cu intentie. E o realitate trimisa de Dumnezeu. O traim, pur si simplu. Asa se naste adaptarea.Daca iesiti gata speriati din casa, e la fel de periculos ca si daca ati iesi neprotejati, fara palarie ori sapca si vestimentatie alba sau cat mai deschisa la culoare si din fibra naturala, daca se poate, fara sticla cu apa din care sa bem cate putin, dar regulat, fara momente de odihna la umbra etc.
Oriunde v-ar prinde caldura, percepeti-o cu un sentiment de respect. Faceti ce e necesar din masurile amintite, nu bravati, dar nici nu va temeti. Respectati-o! S-ar putea sa va minunati de ce efecte are acest respect. Cu atat mai mult daca veti asocia unele din ideile­ de protectie propuse mai jos:

1.Locuitorii deser­turi­lor nu beau apa rece, ci ceai fierbinte (cat sa nu friga buzele) si neindulcit, adesea cu menta, provocand o sudoripatie abundenta, ce racoreste efectiv trupul.

2.Respiratia ne poate ajuta in orice situatie, pe strada sau in casa, intarind totodata atitudinea pozitiva.

3.Observati-va pur si simplu respiratia, asa cum se manifesta ea, fara a interveni catusi de putin. Solutia este eficienta in orice situatie dificila, organismul redobandind echilibrul psihofizic si capacitatea de autoreglare. Nu numarati minutele...

4.Remarcati ca la inspir aerul este mai rece, la expir mai cald. Inspirati linistiti, lasand racoarea inspirului sa va patrunda fata si capul, iar la expir simtiti ca eliminati caldura prin toti porii pielii. 3 - 6 minute, repetand de ­cate ori aveti ­nevoie.

5.O varianta: luati o gura de apa rece si tineti-o fara sa inghititi. "Inspirati-i" racoa­rea si tot imaginar expirati-o in tot corpul sau in partea care sufera cel mai mult de caldura. Reinnoiti de cateva ori apa din gura. Dupa un timp de practica, chiar si in lipsa apei, puteti doar sa va imaginati ca o tineti rece in gura, efectul va fi, practic, acelasi.

6.Lasand res­pi­ra­tia sa mearga de la sine, "desurubati-va"­ dege­tele de la maini si, cand puteti, si de la picioare. Prin­deti ferm degetul lateral la baza unghiei, intre policele si aratatorul celeilalte maini­ si efectuati o mane­vra repetata ca de desurubare si insurubare a degetului, dar tragandu-l permanent usor in afara, ca si cum l-ati extrage.Ideal ar fi de 18 sau 36 de ori. Puteti sa faceti manevra atat dimineata la sculare, cat si seara la culcare, usurandu-va ziua si, repectiv, somnul.

(material preluat de aici)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

buna, Tata

sunt eu, Fata Ta... am venit să mă aştepţi în Prag... Aceasta e Moştenirea mea