11 feb. 2008

păsările încep să cânte

Sf. Fecioară Maria / Lourdes
● In fiecare an, pe data de 11 februarie, Biserica Romano-Catolica sarbatoreste miracolul care s-a peterecut intr-o mica localitate franceza de la poalele muntilor Pirinei, Lourdes.
● Pe 11 februarie 1858, Bernadette Soubirous, in varsta de 14 ani, provenind dintr-o familie de oameni saraci, a pornit sa adune crengi uscate impreuna cu sora ei si cu o prietena, in apropiere de stanca Massabielle. Fiind suferinda de astm, Bernadette a ramas in urma celor doua.
● Deodata, ea a auzit un vuiet ca de vijelie, si-a ridicat ochii si a vazut cu uimire cum, din pestera aflata in fata ei, o privea surazandu-i o doamna luminoasa, imbracata in alb si incinsa cu panglica azurie. Bernadette a fost cuprinsa de frica, a cazut in genunchi si s-a rugat.
● Cand celelalte doua fete s-au intors, au gasit-o cu chipul stralucind de fericire. In cursul aparitiilor care au urmat, Doamna i-a cerut Bernadettei sa se roage pentru pacatosi si sa-i indemne pe credinciosi sa se pocaiasca. Bernadetei Soubirou i s-a aratat Sfanta Fecioara Maria la Lourdes, in anul 1858, de 18 ori.
● Cu patru ani inainte de aparitiile de la Lourdes, Biserica Romano-Catolica definise dogma Neprihanitei Zamisliri.
● Bernadette n-a inteles pe loc mesajul pe care i l-a transmis Sfanta Fecioara cu ocazia aparitiei de pe 25 martie 1858, caci nu auzise de Neprihanita Zamislire. Ea a dat fuga la parohia din sat, a intrat si a strigat: "Eu sunt cea Neprihanit Zamislita!". Parohul a crezut-o nebuna: "Cum adica, tu esti Neprihanit Zamislita?" "Nu, parinte, nu eu, ci Doamna! Am repetat mereu numele ei pe drum, ca sa nu-L uit".
● Multimi tot mai mari de credinciosi au inceput sa se adune la locul aparitiilor, Fecioara savarsind nenumarate vindecari miraculoase, al caror sir a debutat cu vindecarea unui barbat care orbise de un ochi.
● Mai tarziu Bernadeta s-a calugarit la manastirea din Nevers, sub numele de Maria Bernarda, unde a murit in 1879, rapusa de cancer la varsta de 35 de ani.
● Astazi trupul Bernadetei se afla intact, intr-o racla de cristal in capela manastirii din Nevers, unde pare ca doarme.

● La aproape un veac si jumatate de la prima aparitie, lista miracolelor este, inca, deschisa. ● Astazi, Lourdes are 30 de hoteluri, un aeroport, o bazilica subterana cu 20.000 de locuri si este vizitat anual de 4-5 milioane de pelerini. Exista chiar si un birou medical de constatari, format din medici de confesiuni si rase diferite. Dintre zecile de mii de vindecari miraculoase, acestia au confirmat 1.200, in timp ce autoritatile bisericesti - doar 64.
(materialul intreg aici)
~
În fiecare an la 11 februarie se marchează Ziua Mondială a Bolnavului, proclamată din iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea în 1992. De Ziua Mondială a Bolnavului, în anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea, el însuşi suferind de maladia Parkinson, s-a adresat celor peste 15.000 de bolnavi veniţi la Roma din întreaga lume. “Suferinţa şi boala fac parte din misterul omului pe pământ. Desigur, trebuie să lupţi împotriva bolii, sănătatea fiind un dar de la Dumnezeu, dar graţie lui Hristos, suferinţa a că­pătat o semnificaţie ce o face deo­sebit de preţioasă. Ca bun sa­ma­ritean, oricare credincios trebuie să ofere dragostea sa celor sufe­rinzi”, spunea Suveranul Pontif.
~
Credinţe populare, tradiţii, semne
Sfântul mucenic Vlasie, celebrat în calendarul popular la 11 februarie, este protector al pă­să­rilor de pădure şi al femeilor gravide. În această zi, păsărilor nemigratoare, cele care iernează cu noi, în spaţiul carpato-danubian, li s-ar deschide ciocul şi ar începe a cân­ta. Sărbătoarea este respectată de agricultori pentru a preveni strică­ciunile aduse de păsările pădurii recoltelor (cerealelor, viţei-de-vie) şi de femeile gravide pentru a naş­te copii sănătoşi (Bucovina, Moldova). Ziua de Vlasie este prima săr­bătoare a păsărilor în calendarul popular. Urmează Dragobetele (24 februarie), când păsările se îm­pe­rechează şi încep să-şi dureze cui­bul, Constandinu Păsărilor (21 mai), când îşi învaţă puii să zboare, Ciri­cul păsărilor (1 septembrie), când îşi pregătesc cămările de iarnă, Marţea Ciorilor (ziua de marţi din prima săptămână a Postului de Paşti) şi altele. Păsările migratoare au, la rândul lor, sărbători specifice: Ziua cucului (25 martie), când începe a cânta, Amuţitul cucului (24 iunie), când încetează a cânta, Ziua berzelor (prima zăpadă căzută după Mucenici) şi altele.

(Profesor Ion Ghinoiu,
din Jurnalul National)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

buna, Tata

sunt eu, Fata Ta... am venit să mă aştepţi în Prag... Aceasta e Moştenirea mea