29 apr. 2010

Kyudo, calea arcului

foto de aici
Pornind de la cartea Zen în arta de a trage cu arcul, de Eugen Herrigel, apăruta la Editura For You şi recomandată de Viorica pe al ei http://www.ceruldinnoi.ro/,
am ajuns
şi aici
şi, mai aproape de noi, aici ! - Asociaţia Română de Kyudo

Arta tragerii cu arcul!... sună bine!...

22 apr. 2010

Lisieux-ul Terezei

...m-am gândit unde mi-ar plăcea să călătoresc, dacă vreodată ar fi posibil, înafară, în altă ţară, alt loc... păi tot Lisieux rămâne visul meu, unde e Sfânta Tereza!... visul meu de a ajunge la ea a rămas intact...

21 apr. 2010

Lia Savu

august 1994

Mi-ar plăcea să nu prea caut să-nţeleg
Ci pur şi simplu să culeg
foame, fructe, fervori,
gust de izvoare, tremur de lucori.

Mi-ar plăcea să se-ntoarcă spre mine
sângele şi fastul de acum,
lave şi ruine
fără să se ştie cine şi cum.

Lia Savu, Poeme, Humanitas 1997

14 apr. 2010

Teoria lui Jacques Salomé

Bolile somatice sunt limbajul in care corpul incearca sa comunice cu noi si au la baza trei origini: ranile arhaice (se dezvolta in special in perioada copilariei si sunt generate de o neputinta, o tradare, o umilinta, un abandon, o respingere sau o intruziune in viata personala), tratarea necorespunzatoare a nevoilor relationale(nevoia de a visa, de a se exprima, de a fi ascultat, de a fi recunoscut, de a fi valorizat, nevoia de intimitate si de influenta asupra mediului in care traim) sau aparitia unui traumatism (conflict intrapersonal, situatii neincheiate sau pierderea unei fiinte dragi). Jaques Salome a aratat ca nu este suficient sa tratezi bolile doar medical, trebuie sa le aplici si ceea ce el numeste ingrijiri relationale”.

*de aici*

Jacques Salomé - situaţiile neterminate din trecutul nostru

"Violenţele şi situaţiile neterminate din trecut nu sunt ireversibile. Acestea nu sunt date uitării sau ignorate pentru simplul fapt că s-au întâmplat în trecut. Trecutul ne cere socoteală pentru ele. Ar fi benefic pentru toată societatea ca oamenii să fie mai deschişi în faţa arheologiei personale şi familiale... Să se intereseze de poveşti şi de credinţele pe care şi le transmit unii altora. Ar fi mult mai sănătos să se respecte învăţând să înapoieze celuilalt tot ceea ce le-a produs o violenţă.
Travaliul referitor la găsirea legăturilor şi a simbolizărilor cred că reprezintă cheia pentru orice schimbare personală."

Jacques Salomé, O viaţă pentru a vorbi despre noi înşine, Editura Ascendent - pag. 238

9 apr. 2010

de-ale Metodei ESPERE

Acest rezumat nu este disponibil. Dați clic aici pentru a vedea postarea.

Jacques Salomé: bolile sunt aliaţi

"Cred că bolile sunt în acelaşi timp nişte aliaţi. O formă de exprimare prin care corpul nostru încearcă să ne avertizeze că nu se mai simte respectat. Când mă gândesc la câte lucruri ne interzicem şi la autoprivaţiunile pe care ni le impunem în detrimentul propriilor noastre aspiraţii, când mă gândesc la fidelităţi, la loialităţile cărora ne supunem cu o tenacitate incredibilă şi în defavoarea respectului faţă de noi înşine, pot să înţeleg meritele corpului nostru care încearcă să se exprime prin maladii.
Apariţia şi evoluţia unui chist, a unui ulcer sau cancer sunt semne prin care corpul nostru, prea mult timp îngrădit sau înstrăinat, încearcă să se exprime şi să se facă înţeles."

Jacques Salome, "O viaţă pentru a vorbi despre noi înşine", Ed. Ascendent - pag. 214

SAPPE şI ESPERE


"Pentru Jacques Salomé relaţia sănătoasă şi relaţia infantilizantă sunt două modalităţi de a ne exprima, pornind de la felul în care cerem, dăm, primim şi refuzăm.
RELAŢIA INFANTILIZANTĂ: Jacques Salomé descrie 5 fenomene caracteristice relaţiilor infantilizante care formează ceea ce a denumit el sistemul SAPPE (Surd, Orb, Pernicios, Pervers, Energetivor). Acestea sunt: Injuncţiile, Ameninţările, Devalorizările/Descalificările, Culpabilizarea şi Şantajul.
Aceste fenomene au ca efect menţinerea relaţiilor de tip dominator/dominat, amplifică comparaţiile cu un model, limitând astfel capacităţile proprii, creând dependenţe, lipsă de iubire şi încredere în sine, violenţă sau reacţii agresive. Ele reprimă sentimentele şi dorinţele. Sunt frecvent folosite în comunicarea noastră de zi cu zi, ne împiedică să ne afirmăm, să ne exprimăm clar şi cu încredere opiniile, produc frustrări şi teamă.
RELAŢIA SĂNĂTOASĂ este aceea în care există cereri clare, propuneri deschise, invitaţii, refuzuri, stimulări, entuziasm, proiecte şi vise; este o relaţie unde sunt evitate judecăţile de valoare, culpabilizarea, injuncţiile, unde se vorbeşte cu celălalt şi nu despre celălalt. Toate acestea se pot învăţa şi dezvolta, dacă ţinem cont de regulile de igienă relaţională. Aceste reguli stau la baza conceptelor de structurare a comunicării şi a relaţiilor interpersonale, descrise de Jacques Salomé în metoda ESPERE."

8 apr. 2010

O viaţă pentru a vorbi despre noi înşine - de Jacques Salomé

"Cum să îi învăţ pe copii să restituie, să îi dea celuilalt înapoi ceea ce nu este bun pentru ei? Cum să îi iniţiez în abecedarul unei ecologii relaţionale elementare, care să le folosească drept sprijin, punct de referinţă? Cum să îi învăţ să nu fie răniţi de lucrurile rele din viaţă? Cum să le spun să nu păstreze toate micile violenţe, descalificările, judecăţile de valoare al căror subiect sunt atât de des în relaţiile cu profesorii, cu prietenii lor, chiar cu părinţii? Simon ştie foarte bine să facă acest lucru. De fiecare dată când ţip, când depun asupra lui o violenţă verbală, el vine imediat la mine cu o pietricică (reprezentarea simbolică), pe care o pune într-un sertar în dulapul din sufragerie. "Mamă, îţi dau înapoi violenţa, nu este bună pentru mine!""
¤fragment din cartea "O viaţă pentru a vorbi despre noi înşine" de Jacques Salomé, apărută la Editura Ascendent, 2008¤

3 apr. 2010

Sâmbăta Mare

Tremurat-au jos cele de dedesubt astazi, iadul si moartea, de Unul din Treime; pamantul s-a cutremurat, iar portarii iadului, vazandu-Te, s-au spaimantat; iar zidirea toata, cu prorocii bucurandu-se, canta Tie cantare de biruinta, Izbavitorului nostru Dumnezeu, Celui ce ai dezlegat acum puterea mortii. Sa glasuim catre Adam si celor din Adam: Hristos pe acesta l-a adus iarasi in rai; iesiti credinciosilor, la Inviere” (Icosul Invierii).

1 apr. 2010



da, noi ştim. El a înviat, va învia, înviază...

dar lor, atunci, cum le-a fost? El le spusese, le spălase picioarele, mâncase împreună cu ei, îi pregătise... în toate actele Lui, văd atâta grijă! ca ei să nu rămână nemângâiaţi...

şi S-a dus... dincolo de cină, pe un munte... dincolo de munte, pe o cruce... dincolo de moarte, coborând la iad... înviind a treia zi!

dar cum le-a fost lor, care s-au temut, au plâns, s-au ascuns, în tot acest timp? cum le-a fost cât au crezut că au rămas fără El?

buna, Tata

sunt eu, Fata Ta... am venit să mă aştepţi în Prag... Aceasta e Moştenirea mea