29 apr. 2010

Kyudo, calea arcului

foto de aici
Pornind de la cartea Zen în arta de a trage cu arcul, de Eugen Herrigel, apăruta la Editura For You şi recomandată de Viorica pe al ei http://www.ceruldinnoi.ro/,
am ajuns
şi aici
şi, mai aproape de noi, aici ! - Asociaţia Română de Kyudo

Arta tragerii cu arcul!... sună bine!...

5 comentarii:

  1. Sunt interesat de acest sport. Circul mult. Cand ajung pe munte imi place sa trag cu arcul.
    Pentru inceput, ce arc ar trebui sa achizitionez?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu, sincer! Admir domeniul de la distanta! Totusi, kyudo, ca arta martiala, este practicat si in Romania. Vezi unul dintre link-urile de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Victor:
    Pentru inceput ar trebui sa... NU iti cumperi arc. Kyudo nu este un sport, ci o arta martiala.
    Ca s-o spun destept, pentru a o practica e nevoie sa te cunosti si te poti cunoaste practicand-o. Se inchide cercul. Ca sarpele care isi haleste coada.
    Acum nemaifacand pe desteptul, incepatorii trag cu un arc de 10-11kg, iar taria creste pe masura ca stapanesti mai bine tehnica. Un arc prea slab sau prea puternic te "strica".
    Cei care invata kyudo in Romania se initiaza pe parcursul a 6 saptamani la Bucuresti (Magurele, mai exact), intr-un curs care are loc toamna, cu echipamentul Asociatiei Romane de Kyudo. Numai bine ca, pana in toamna care va urma -si cand, deci, nu va mai putea folosi echipamentul, de care vor avea nevoie acum noii cursanti-, elevul sa aiba timp sa descopere, impreuna cu instructorul sau, ce arc ii este potrivit pentru acea etapa a evolutiei lui pe calea arcului.
    Cale fara sfarsit, de fapt, caci parca in parcurgerea ei se afla totul, inclusiv scopul. Ah, iar fac pe desteptul!... :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc de precizari, Corneliu!
    Citind randurile tale, mi s-a facut un pic rau: 10 kg are arcul? Doamne... Mie saculetul de budo-zen, care are in jur de 1 kg, mi s-a parut greu!...

    RăspundețiȘtergere
  5. Hi hi hi hi!
    Buna poanta!
    Arcul meu cantareste vreo 800 de grame. Are taria de 13kg, adica e necesara o forta 13kg pentru a-l intinde la o deschidere de 90cm, pentru sagetile pe care le folosesc eu.

    RăspundețiȘtergere

buna, Tata

sunt eu, Fata Ta... am venit să mă aştepţi în Prag... Aceasta e Moştenirea mea