9 mai 2008

soluţii de deblocare în viaţa de fiecare zi

*exerciţiile de mai jos sunt extrase de pe una din fişele de prezentare a Grupului Naţional de Studiu şi Practică Yoga pentru Salonul Harmony Wellness Fair, care va avea loc în perioada 9-11 mai a.c. la Romexpo - pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.gnspy.org/ *

Motto: "ÎN ORICE PROBLEMĂ, NU PROBLEMA ESTE PROBLEMA,
CI ATITUDINEA NOASTRĂ FAŢĂ DE PROBLEMĂ!"

1. TEHNICA LUI -IND
Exerciţiu de Tsim-Tsounn, meditaţia tradiţională ebraică:
Plecând de la silogismul
„Dumnezeu este (şi) un verb,
Omul este creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu,
deci
Omul este şi el un verb",
exerciţiul constă în adăugarea mentală, în scris şi – în rostire solitară - de câte ori doriţi să ieşiţi dintr-un blocaj de orice fel, a sufixului gerundiv « -IND » la propriul prenume: de ex. «Adrianaind, Adrianaind, Adrianaind... ». Este echivalentul unei mantra şi are o capacitate deosebită de deblocare, de vindecare şi de stimulare a evoluţiei. Eficienţa exerciţiului sporeşte o dată cu continuitatea practicii.
NB – exerciţiul nu aduce nici o atingere tainei botezului, ci valorifică energiile secrete ale numelui, de unde şi eficienţa sa uneori incredibilă.

2. LA 180 DE GRADE... Pe scaun sau în picioare, reflectând la problema care vă frământă sau vă închide - vă răsuciţi pur şi simplu la 180 de grade şi constataţi. Cum vi se pare acum problema?

3. CEALALTA MÂNĂ. Descrieţi problema scriind cu mâna dreaptă, apoi o rescrieţi cu mâna stângă (cu aceea cu care nu scrieţi de obicei). Cum apare acum problema?!

4. ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI... Puneţi întrebările cu mâna dreaptă şi răspundeţi cu mâna stângă.

5. BILETUL «MAGIC»… Pregătiţi 10 bileţele goale şi le amestecaţi bine; puneţi întrebarea cu mâna dreaptă, alegeţi unul din bileţelele goale şi vedeţi ce soluţie e scrisă pe el! soluţia apare... dacă scrieţi ce vă vine şi cum vă vine cu stânga pe respectivul bileţel gol.

6. PLIMBÂNDU-VĂ... Scrieţi sau doar vă gândiţi la problemă, dar vă schimbaţi locul din casă... când în birou, în sufragerie, dormitor, bucătărie, baie... pe un scaun, pe altul, pe canapea, culcat... Cum vi se schimbă optica în fiecare nou loc sau poziţie?

7. MARELE CERC... Foaia cu descrierea problemei sau a stării, ori un obiect care să o simbolizeze, se pune în mijlocul mesei înconjurate de minimum 4 scaune (sau direct pe jos). Vă aşezaţi pe rând pe fiecare scaun, în sens invers acelor de ceasornic, rămânând pe fiecare cât să puteţi privi starea/problema în linişte. La sfârşit ne ridicăm, ne depărtăm cât să putem vedea masa şi toate scaunele odată şi revedem toate ipostazele descoperite şi le acceptăm. Lăsăm să se decanteze concluzia.

8. DIN INIMA PROBLEMEI... Puneţi un număr intuitiv de scaune în cerc în jurul unui alt scaun central, pe care vă veţi aşeza dvs. impregnat de problemă, dar liber de orice dorinţă forţată de a afla rezolvarea. Priviţi pe rând din centru spre fiecare din direcţiile-soluţii oferite de scaune. Observaţi care e cea mai bună sau măcar mai utilă în momentul respectiv şi în contextul dat.

9. PE HÂRTIE... Exerciţiile 7 şi 8 se pot face şi pe hârtie, cu aceeaşi eficienţă.
a) Pentru exerciţiul 7: desenaţi un cerc de cca. 20-25 cm, iar în centrul său un « p » sau un desen intuitiv reprezentând problema care vă frământă, starea din care vreţi sa ieşiţi etc. Vă plimbaţi pe circumferinţă cu arătătorul mâinii drepte până găsiţi punctul în care vă simţiţi total blocat, apoi mergeţi exact la 180 grade si atingeţi noul punct cu indexul stâng. Trăiţi tot ce simţiţi acolo.
Apoi, puneţi simultan indexul drept pe punctul de blocaj şi pe cel stâng pe opusul lui. Trăiţi tot ce simţiţi, fără să vă gândiţi la problemă, ea oricum e acolo. În fine, inversaţi şi puneţi invers cele 2 arătătoare simultan pe punctele ştiute. Trăiţi tot ce simţiţi.
VARIANTĂ: Căutaţi să vă daţi seama care e degetul cel mai sensibil de la fiecare mână, prin care simţiţi vie problema şi pe dvs. viu trăind-o! (acest lucru este valabil pentru întreg exerciţiul 9 cu toate variantele sale şi este prin el însuşi un exerciţiu excepţional de acord cu sine şi cu viaţa). Cu degetele cele mai deschise ale fiecărei mâini, vă plimbaţi simultan lin pe circumferinţa cercului până găsiţi starea de echilibru, completitudine şi armonie dintre diferitele aspecte ale problemei şi dintre dvs. şi problemă. Pe drum, vă opriţi oriunde simţiţi ceva, oricât de vag sau de precis.
Este extrem de important să vă impregnaţi astfel de toate aspectele problemei, dar mai ales de trăirile dvs., de modul în care o vedeţi, percepeţi şi îndeosebi de cum vă manifestaţi dvs. în relaţie cu ea, de cum vă percepeţi dvs. prin problema respectivă. Pentru că, nu uitaţi!, “Problema unei probleme este atitudinea ta."
ALTĂ VARIANTĂ – Şi aici desenaţi un cerc asemănător cu cel descris mai sus. Ştiţi că problema dvs. e în mijlocul cercului. Cu degetul sensibil de la dreapta parcurgeţi circumferinţa cercului din aproape în aproape, descoperind astfel toate viziunile lumii dvs. interioare asupra problemei (consiliul infrapersonalităţilor, arhetipurile etc.). Acelaşi lucru cu mâna stângă, apoi vă ridicaţi în picioare şi reuniţi palmele privind desenul în ansamblul său. Trăiţi senzaţiile...

b) Pentru exerciţiul 8: Desenaţi cercul. Problema e în centru. Cu degetul sensibil de la dreapta plecaţi din centru spre a traversa cercul şi a ieşi la suprafaţă. Mergeţi încet spre margine, tatonând pe unde puteţi trece şi unde apar blocaje interioare sau exterioare. Conştientizaţi orice gând, amintire, imagine care vă traversează. De câte ori apar dificultăţi, suprapuneţi degetul sensibil de la stânga. Aşteptaţi să dispară starea de blocaj şi continuaţi până ajungeţi la circumferinţa cercului.
VARIANTĂ: Puteţi pleca de la început cu ambele degete sensibile (de la mâinile dreaptă şi stângă) suprapuse şi de la centru ajungeţi pe o rază la marginea cercului fără nici un ocoliş sau zig-zag ca în varianta precedentă. Repetăm pe cât mai multe raze şi revenim în final pe acel traseu care ne-a dat cea mai mare satisfacţie.

Atenţie: Toate aceste tehnici acţionează prin mecanismele profunde ale fiinţei şi, practic, soluţia poate apărea în orice chip, pe loc sau când nici nu te aştepţi. Transformarea interioară este cea care are însă cel mai mult de câştigat, căci noi suntem problema de rezolvat în orice problemă. Se practică deci fără nici o preconcepţie, se practică pur şi simplu.

Sigur, există şi multe alte exerciţii şi variante, unele directe şi radicale. Dar ele cer o învăţare în prezenţa profesorului, pe viu. În lipsa acestei posibilităţi, există aici un buchet valoros care nu aşteaptă decât sa fie pus în practică. Succes.

¤ primul exerciţiu e preferatul meu! mi se pare de o frumuseţe aparte! ¤

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

buna, Tata

sunt eu, Fata Ta... am venit să mă aştepţi în Prag... Aceasta e Moştenirea mea