20 iun. 2010

cu ce am hrănit un pui de vrabie

l-am găsit în parcul Herăstrău lunea trecută! pe Bambinuţ! căzuse din cuibuleţul lui şi ţopăia, cu o aripioară puţin lovită, la baza unui pâlc de copaci. eram cu Mihnuţ... şi l-am luat acasă!

nu ştiam ce să-i dăm de mâncare. am căutat pe net şi nu am găsit cine ştie ce informaţii. cum avem doi papagali, am început să-i dăm ca păpică un pateuţ pentru papagali. într-un dop de sticlă de plastic am pus puţin pateu şi am amestecat cu un strop de apă, rezultând o pastă - nici prea fluidă, nici prea tare. ca să-i dăm păpica ne-am folosit de o linguriţă micuţă (de la un recipient pentru examenul coproparazitologic). când îi era foame, făcea scandal şi căsca cioculeţul mare, disperat! aşa i-am dat de mâncare primele două zile. a treia zi am mers la Plafar şi am cumpărat 3 pungi cu grâne: mei decorticat, grâu bulgur germinat (în pungă e un fel de tocătura fină, hrănitoare) şi fulgi de orez integral (şi fulgii ăştia sunt fini). puneam două-trei linguriţe (linguriţa mică de care am amintit) de mei, de bulgur şi de orez în căpăcel cu apă şi lăsam la înmuiat, ca atunci când îi dădeam păpică, amestecul să fie mai moale... şi Bambini mânca, dragul, cu mare poftă! cam 1,5-2 h era intervalul dintre mese. i-a mers foarte bine cu această mâncărică!



cam aşa arăta bucătărioara puiului de vrabie!

18 comentarii:

  1. Va multumesc de vizita si de semn!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarumana mult de acest articol ! Am si eu un puiut de vrabie cu pene si codita dar e mititel. Deschide gurita si ciripeste si pana acum i-am dat albus de ou fiert, paine umeda si malai cu apa in seringa. Super ideea cu produsele de la naturist !!

    RăspundețiȘtergere
  3. O, ce frumos, Roxana! Sa cresca frumos si sanatos puiutul tau si sa sa zboare, in curand, fericit in lumea lui!
    Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  4. desi a trecut un an de cand ati postat...acum am dat sa zic asa de norocul de a gasi 4 pui de vrabioara abia le dau penele si nu prea ma descurc cu ei ...3 din ei sunt vioi si mananca malai , miez dar unul s-a cam blegit. Ce pot sa ii fac?

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim, uf, au trecut 10 zile de cand ai lasat mesajul, iar eu abia acum reusesc sa iti raspund! Nadajduiesc ca puiutul blegit de vrabie si-a revenit intre timp, imi doresc mult sa se fi intamplat asa!

    RăspundețiȘtergere
  6. imi dai si mie ID tau de mess?pls e urgent!

    RăspundețiȘtergere
  7. nu am ID de mess. imi poti scrie pe adresa nikomofag de pe gmail. intru zilnic

    RăspundețiȘtergere
  8. ca sa nu se simte sinur punetii o oglinda

    RăspundețiȘtergere
  9. salut ! noaptea cere de mancare sau doarme ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puii de vrabie sunt greu de crescut si se obisnuiesc greu cu "captivitatea" si tot ce decurge din ea, dar din experienta mea (de fost biolog la Zoo Bucuresti si de crescator "la mana" a zeci de pui ) cam asa ar trebui sa procedezi:
      1. Pune puiul intr-o cutie de carton si plaseaza-i deasupra o sursa de caldura (veioza) astfel incat sa fie in mediul din jurul lui o temperatura de circa 32-34 grade celsius, daca ai un termometru de camera plaseaza-l in cutie si cu ajutorul lui poti ajusta temperatura asa cum crezi ca e mai bine... cutia sa fie totusi destul de mare ca al sa se poata retrage intr-un colt mai racoros daca simte ca se supra incalzeste...caldura ajuta la cresterea imunitatii pasarilor si le face mai vioaie, mai ales ca ele au temperatura interna de circa 41-42 grade celsius, iar puii, ca toti puii nu au inca posibiilitatea sa si-o mentina constanta, mai ales daca nu se alimenteaza.
      2. Ia bucatele mici de carne, de circa 3-5mm pe care le inmoi in apa si asa umede incearca sa i le bagi in cioc, pentru asta poti lua puiul in mana si usor, cu degetele ii poti deschide ciocul (pe care el va incerca cu incapatanare sa-l tina inchis). Acum ei pot deschide ciocul foarte mult, asa ca nu trebuie sa-ti fie teama... mai poti incerca sa prinzi bucatica de carne cu o penseta si sa o pozitionezi in fata puiului... unii reactioneaza la asta si deschid singuri ciocul daca sunt infometati (la sturzi, mierle, pasari rapitoare merge acest truc)... vrabiile sunt mai reticente la aceasta manevra, dar merita sa incerci
      Dandu-i puiului carnita inmuiata in apa in acelasi timp ii si dai sa bea apa, de care are atata nevoie, pentru ca se deshidrateaza usor. Daca ii dai apa cu o pipeta sau o seringa e p[osibil sa ii intre in plamani, asa ca e mai bine sa ii dai apa impreuna cu hrana.
      Daca reusesti sa ii dai o bucatica de carne e bine... pe urmatoarea o poti da peste 10 minute... e posibil ca el sa invete si sa fie mai linistit, pentru ca la inceput o sa se zbata, nestiind ce vrei sa ii faci... la interval de 10 minute, un sfert de ora ii poti da cate o bucatica de carne...
      Si parintii ii dau cantitati mici de hrana la intervale ca cele mentionate... pana prind o noua insecta... la aceasta varsta majoritatea puilor de pasare sunt insectivori, carnivori pentru ca au nevoie de multa proteina ca sa creasca.

      3. daca ai reusit sa ii dai cam 10 - 15 bucatele de acestea de carne o zi sau doua e posibil sa aiba sanse de supravietuire... Dupa aceasta perioada trebuie crescuta cantitatea de carne si carnea ar trebui imbunatatite cu ceva praf sau sirop de multivitamine si calciu cate o picatura sau un varf de cutit adaugat peste carnea destinata puiului.
      4. dupa ce ii dai cateva bucatele de carne poti face pauze de circa o ora si sa reiei activitatea de hranit... iar pauza... si tot asa pana incepe sa se insereze.
      5. daca ziua este mai intunecata ajuta sa ii aprinzi langa el un bec, lumina si caldura stimuleaza pasarile sa se hraneasca
      Poate am scapat unele lucruri, pentru ca am scris in graba, dar daca mai ai si alte intrebari si te pot ajuta cu cel mai mare grag te rog sa-mi comunici.

      Multa rabdare si succes... pentru ca e tare greu sa fi "mama-pasare"... :)

      Ștergere
    2. Multumim din suflet de precizari! :)

      Ștergere
  10. Buna! am gasit si eu un puiut la fel de mic si nu am timp sa ma ocup de el. ai putea sa ma ajuti,a acum ca ai capatat deja experienta? :)
    p.s lasa-mi un numar de tel, te rog. Merci

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim, puiutul de vrabie l-am avut in 2010 si a stat foarte putin timp la mine. Nu am apucat sa capat experienta prea mare.

    RăspundețiȘtergere
  12. buna ziua,am gasit acum 3 zile un pui de vrabie...ii dau cu pipeta malai cu galbenus...de azi a inceput ca manance singur....nu stiu cum sa procedez...o sa zboare singur?sa il tin in colivie mereu?dvs cum ati procedat?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna,
    E un progres mare faptul ca mananca singur! Cel mai bine cred ca ar fi sa mergi la un veterinar cu el si poate te sfatuieste ce sa faci in continuare...
    Succes!

    RăspundețiȘtergere

  14. hi, am gasit si eu un pui de vrabie. este foarte micut si pare destul de apatic. am impresia ca are o problema la unul din picioare, pt ca nu prea reuseste sa stea drept. nu stiu ce sa ma fac cu el credeti ca are sanse de supraviuetuire sau ii prelungesc suferinta? :(

    RăspundețiȘtergere

buna, Tata

sunt eu, Fata Ta... am venit să mă aştepţi în Prag... Aceasta e Moştenirea mea